Spomenik prirode

Uredbom Vlade Srbije, Sopotnica je krajem 2005. proglašena spomenikom prirode, zaštićenim prirodnim dobrom od izuzetnog značaja

 

Najveći vodopadi u Srbiji

Postoje tri nivoa vodopada, a najveći vodopad pada sa visine oko 25 metara, mnogim virovima i veoma hladnom vodom.

 

Odmor na selu

Domaća atmosfera, tradicionalna kuhinja, zdravo prirodno okruženje su samo neke od prednosti ovog vida odmora i rekreacije.

Kalendar

Statistika

086189
Danas
Ove nedelje
Proslog meseca
UKUPNO
50
180
1404
86189

GTranslate

Serbian English German Italian Russian

 

Пројекат " Together for safe and active EU – Velke Ripnany 2015" који финансира Европска унија у оквиру програма

Европа за грађане

 

Односи се на 2.1 '' Мере за градове побратиме "

 

             Учешће:

             Пројекат је окупио 693 људи, од чега 492 из села Велке Рипнани (Словачка), 14 из села Сзанда (Мађарска), 51 из села Гмина Даброва (Пољска), 11 из непрофитне организације Stadtfeuerwehr Pinkafeld (Аустрија), 21 из непрофитне организације RIPIN (Словачка), 85 из села Сопотница (Србија) и 42 из Словачке народне групе РИПИН (Словачка).

 

            Место / датуми: састанак је одржан у селу Велке Рипнани (Словачка) од 1. октобра до 3. октобра 2015.

 

           Кратак опис :

           Дана 1. октобра 2015. године градоначелник је службено поздравио учеснике и представио главну идеју пројекта, партнере и њихове улоге у пројекту. Градоначелник општине је представио истраживање, са циљем да се утврди стварно стање знања вредности ЕУ, концепата као што су Европско држављанство, волонтирање, демократске принципе у политици ЕУ, актуелни проблеми у ЕУ, као и могућности за активно учешће у политичком животу ЕУ. Ујутру учесници су посетили седиште HTU Нитра, где су се састали са шефом регионалног парламента, у поподневним сатима партнери на пројекту су разговарали о могућности сарадње у решавању питања у вези са животима младих људи и њихово укључивање у живот Европе. Ту је вођена јавна расправа и квиз, од којих је тема била практична знања о могућем учешћу грађана у креирању политике ЕУ и састанка са члановима NSK из Брисела.

          Дана 2. октобра 2015 дискусија за младе је одржана и тема је била "Улога младих у обликовању будућности Европске уније" тј.  како решити тренутне проблеме у ЕУ. У поподневном часовима одржана је Презентација Europarliament посланика на тему "историјска прекретница у изградњи Европе". У вечерњим сатима, учесници су присуствовали догађају који је укључивао презентације ветерана Уније на тему "Будућност ЕУ и њене безбедности". Учесници су били свесни опасности које прете начину изградње демократије и заједнице, просперитетне Европе. Током целе манифестације је био доступан "информациони сталак за књиге" за учеснике, за давање јавне информације о могућностима за волонтирање у ЕУ, као и о облицима придруживања и информационих ресурса. У исто време за учеснике и широј јавности биле су на располагању публикације посвећене темама ЕУ и увођење различитих алата да грађани могу да користе и остваре своја права.

       Дана 3. Октобра је одржана завршна конференција повезана са оценом догађаја, презентовани су резултати истраживања, јавна расправа је била покренута, повезана са могућношћу испитивања са представницима локалне самоуправе и партнера, са циљем да разумеју утицај резултата састанака за свакодневни живот грађана. Учесници манифестације су усмерени на постигнуте резултате догађаја, који су испуњени са приоритетима ЕУ а да имају утицај на свакодневни живот грађана из земаља учесница. Са резултатима су обавештени учесници пројекта, као и званица из владе, удружења, предузетници, пензионери, угрожени грађани и други становници. Након састанка званично се завршава догађај и поруком пројекта о будућности је представљен са коначном говором представника општине.

          Током целе манифестације, учесници пројекта имали су прилику да учествују у друштвеним, културним и спортским активностима - презентацијом обичаја и традиције партнера учесница, посети Завичајном музеју и тврђави Бојна, конкуренција у уметничко дело креације за децу и омладину на тему "Европа и њени региони" и омладину Олимпијским играма. Током манифестације било је приближавање вредности и начин размишљања учесника, презентација обичаја и традиције, презентације културне баштине партнера, продубљивање интереса у заједничким европским коренима, промовисање вредности партнерства и сарадње као начин изградње дружење у Европу и европског идентитета.

  • 31300  Prijepolje, Sopotnica

Kontakt forma